tisdag 3 januari 2012

Husis och internet (2000)

År 2000 gjorde jag ett litet koncept för Hbl:s nätsatsning, på uppdrag av styrelsen.


Här en sammanfattning
HBL Internet 25.8 2000

Bakgrund


  1. Elektronisk bilaga
  2. Nyhetstjänst
  3. Marknadsplats
  4. Fristående produkt


Den elektroniska bilagan kan innehålla samma sektioner som pappersversionen, med tilläggsmaterial, läsaromröstningar, läsarbidrag, arkiv, sökfunktion (Exempel: Helsingin Sanomat, DN, SvD)

Nyhetstjänsten kan uppdateras dygnet runt med notiser och längre artiklar. Arkiv och sökfunktion. (Exempel Aftonbladet, Expressen)

Marknadsplatsen kan drivas i samarbete med en bank (SOLO-tori, Leonia, osv) och ge annonsörer tillgång till specifika målgrupper. (Exempel Vasabladets Botnia.com)

En fristående produkt kan vara till exempel en portal. En portal är en plats som erbjuder allt. Väder, TV-programmen, filmrecensioner, nyheter, horoskop, serier, sökmaskin, egen e-post, länkbibliotek, chatområde, diskussionsområden, filer, spel och tips, egna ”kanaler” för ”ungdomar”, ”Kvinnor” ”husdjursägare” osv. (Exempel Sirkus.com, MSN.fi, Saunalahti.fi)

Koncept


Jag tycker HBL skall satsa på något personligt. En elektronisk bilaga som kompletterar pappersutgåvan. Med levande människor på sidorna, redaktörer som svarar på e-post och sätter sin egen prägel på materialet (jämför radio X3M). Målsättningen borde vara att HBL är en platsskapare och en innehållsproducent Jag skulle vilja se

1. en finlandssvensk sökmaskin (Samarbete möjligt) (målgrupp alla)
2. ett länkbibliotek (samarbete möjligt) (målgrupp alla)
3. ett filbibliotek med de vanligaste filerna som behövs för att surfa och virusskydda sig, kanske en HBL-skärmsläckare, HBL-logon till GSM (samarbete möjligt) (målgrupp yngre)
WAP-nyhetstjänst (för prenumeranter eller mot betalning) (målgrupp företag)
En  24h nyhetstjänst (tänk på Communicator/PSION-användarna) riktad mot exvis finlandssvenskar utomlands –datering av juttun, länkar, relaterat material (målgrupp utlandsfinlandssvenskar, nyhetsjunkies, övriga media /i Sverige nu vanligt att expressens nättidning uppges som källa/ )

en kulturavdelning med recensioner av aktuell konst, film, teater, musik, kopplat till information om öppettider, biljettbeställning (Svenska Teatern) och en möjlighet för läsarna att kommentera direkt, och en egen avdelning för lyrik (poeter läser), musik (finlandssvenska band får skicka in material)
(målgrupp kulturintresserade och musikintresserade)

Ledarna inlästa för folk som har svårt att se bra. (HBL-multimedia)
(målgrupp blinda, äldre)

en sportavdelning med de nyaste resultaten som inkommit efter pressläggning
(målgrupp sportintresserade)

en ekonomiavdelning med en fiktiv aktieportfölj och specialbevakning av olika teman, till ex finlandssvenskt kapital. Skrivet med samma tillgänglighet som ibland präglar ekonomisidorna idag
(målgruppen bred)

Ungdomssidor med plats för inskickade dikter, teckningstävlingar, noveller, insändare, en svar på frågor-spalt
(målgrupp barn och unga)

En ”söndags”bilaga med reportage, brevidläsning, länkar, fotoreportage, stickningsmönster, recept
(målgrupp äldre med gott om tid)

En egen stripp bara på internet, en egen kolumnist, eller serie kolumnister, dataspelsrecensioner? evenemangskalender, tips, länkat till recensioner
(målgrupp yngre)

Jag skulle vilja att webbversionen var fristående, inte imiterade pappersversionen, och att det sätts in en liten logo i tidningen när det finns mer att läsa i webbversionen (som Verkkoliitte)

En del tjänster kan vara avgiftsbelagda, och/eller kopplade till prenumeration
En förebild är danska politiken www.politiken.dk

 e-post, väder?, auktioner

Genomförande


Tidsplanering, resursberäkning.
Gradvis införande, en del av tjänsterna görs först och introduceras, de övriga kommer senare om det finns medel/intresse
Arbetsrutiner vid redaktionerna
Resursering för webbansvar
Annonsavdelningen för försäljning av reklamplats och sponsorering
Ledningsgrupp för koordinering, vision, kontinuerlig utvärdering, kostnadsbevakning, samarbetsdiskussioner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar